.NET is a revolutionary technology that’s built on object-oriented disciplines. Furthermore, it covers numerous programming languages in one single roof. An ASP.NET developer Australia provides services that meet the unique requirements of businesses all over the world.

Microsoft is a revolutionary innovation that has become popular for developing business oriented apps for years. C# jobs in Canada and Australia abound, as businesses continue to seek .NET services to streamline their processes. For a company or business enterprise seeking the services of an ASP.NET developer, it’s important to be careful in the selection of prospective service providers. An organization should be able to hire the best developer possible to achieve success.

HELPFUL INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS WHEN HIRING ASP.NET DEVELOPERS

Question 1: What is ASP.NET?

Answer: It’s a framework developed by Microsoft wherein one could develop new generation websites with the use of web forms MVC, HTML, CSS, JavaScript and more. It’s the successor of Microsoft ASP or Active Server Pages. There currently is an ASP.NET 4.0 used to develop websites. There are different page extensions that Microsoft has provided, which are being used in website development.

Question 2: What is the basic difference between ASP and ASP.NET?

Answer: The basic difference is that ASP is interpreted, whereas ASP.NET is compiled. This implies that because ASP uses VBScript, thus, when an ASP page is executed, it’s interpreted. On the other hand, ASP.NET utilizes .NET languages, like VB.NET and C# that are compiled to MSIL or Microsoft Intermediate Language.

Question 3: What is the use of the Response.Output.Write()?

Answer. One could write formatted output with the use of Response.Output.Write().

Question 4: Which event of the page cycle is the ViewState available?

Answer: After the Init() and before the Page_Load().

Question 5: What’s the difference between Server.Transfer and Response. Redirect?

Answer: In Server.Transfer, page processing transfers from page to page without making a round-trip back to the browser of the client. This offers a quicker response with a less overhead on the server. The clients URL history list or the present URL Server does not update in the event of Server.Transfer. Response.Redirect is used for redirecting the browser of the user to another page or website. It does the trip back to the client wherein the client’s browser is redirected to a new page. The browser history list of the user is updated to reflect the new address.

Question 6: What are the various ASP.NET validators?

The validators are Range Validator, Required field validator, compare validator, custom validator, regular expression validator and summary validator.

Question 7: From which base class do all web forms are inherited?

Answer: Page class.

Question 8: How long do the ViewState items exist? They exist for the duration of the current page.

Question 9: Which validator control to use if one needs to make sure the values in two different controls matched?

Answer: Complete validator control.

Question 10: What is ViewState?

Answer: The ViewState is used in retaining the state of the server-side objects between page post backs.

Question 11: How to identify that the Page is Post Back?

Answer: The Page object has an ‘IsPostBack’ property. It could be checked to know that is the page posted back.

Question 12: Where is the ViewState stored after the page postback?

Answer: The ViewState is stored in a hidden field on a page at client side. ViewState’s transported to the client and then back to the server, and not stored on the serve or any other external source.

Question 13: In which event are controls fully loaded?

Answer: The Page load event ensures that all controls are thoroughly loaded. Also, controls are accessed in Page_Init events, but there would be a view state that’s not fully loaded in this event.

Question 14: What are Cookies in ASP.NET?

Answer: Cookie are State Management technique, which could store the control values after a post-back. Cookies could store user-centric information on the machine of the client, such as when the user last visited the website. Cookies also are known by a lot of names, like Browser cookies, HTTP cookies, Web cookies, Session cookies and more. Cookies basically are a small text file sent by the web server and saved by the web browser on the machine of the client.

Question 15: How do you add an event handler?

Answer: Using the attributes property of the server side control.

Question 16: What’s the lifespan for stored items in ViewState?

Answer: The items that are stored in ViewState will live until the lifetime of the present page expires, which include the post backs to the same page.

There are numerous C# developer jobs Australia that cater to the requirements of business organizations. To be a successful .NET developer, one has to sell his or her knowledge of ASP.NET and abilities to do the project. One should also start coding some projects to have some projects to point to that will demonstrate that one could actually do code.